Ik werd geboren op 11 september 1941 in Barcelona; sedert mijn kinderjaren wou ik kunstschilderes worden. Zoals het wel eens in het leven gebeurt, ging deze wens slechts veel later in vervulling.
Ondertussen koos ik een compromisoplossing, om mijn boterham te verdienen, en studeerde grafiek en publiciteit aan de "Escola Massana".
Van 1966 tot 1969 werkte ik als tekenares bij het publiciteitsbureau TEBAS S.A. van de groep Balañá.

In 1969, na mijn huwelijk met een Belgisch staatsburger, heb ik me in België gevestigd.

Van 1974 t/m 1978 studeerde ik aan de "Ecole des Arts d'Ixelles". , met in het achterhoofd enkel het uitoefenen van een aangenaam hobby.
Destijds werd ik ook lid van de "Cercle Polyglotte de Bruxelles" waar ik al vlug de tafel Spaans begon te leiden. Daar werd ik ook aangespoord mijn doeken tentoon te stellen.
In 1981 naam ik deel voor de eerste keer aan de tentoonstelling "LES ARTS EN EUROPE" in het Centre International Rogier en ontving de bronzen medaille van het "Centre Européen d'Art et d'Esthétique".

Sedertdien heb ik aan talrijke persoonlijke en groepstentoonstellingen deelgenomen, evenals aan de publicaties van de "Cercle d'Art d'Ixelles".
Sedert 1983 ben ik lid van K.V.B.K.B. (Koninklijke Vereniging Der Beroepskunstenaars Van België).

Een van mijn favoriete activiteiten is de medewerking bij de CASAL CATALÀ DE BRUSSEL·LES, waar ik penningmeesteres was van 1984 tot 1987. Van 1994 tot 1999 was ik lid van het comité en verbindingspersoon met de cultuurcommissie. Tussen 1999 en 2001 was ik voorzitster. Momenteel ben ik lid van het comité.

Tussen april 1997 en januari 2002 heb ik artikelen over Brussel, haar geschiedenis en legenden geschreven voor de (momenteel verdwenen) tijdschrift El Sol de Bélgica.

Alles wat samenhangt met de mens in zijn eenvoudig leven en scheppen fascineert me. De mens in perfecte symbiose met de aarde; ik geef U en U geeft mij. De mens naast zijn medemens, zonder enig concept van ras of kleur, waarbij iedereen iets leert van iedereen.

Alhoewel mijn hart naar de aloude gesten van het verleden neigt, richt zich mijn geest vastbesloten naar de toekomst. Nieuwe technologieën en het veroveren van het heelal fascineren mij.
Maar ik geloof niet dat ik ooit mensen in een industriële of wetenschappelijke omgeving zal schilderen, want wanneer ik het penseel in de hand neem, dan leidt me mijn hart, en ik hou ervan me in de armen van Gaia te nestelen, de "Pacha Mama".

 

 

Homepage of Elena Sanjosé
Page written by W.W.